Česta pitanja

Razlika između baletnog i plesnog studia?
Ukoliko ste razmišljali o mogućnosti da Vam dijete krene putem profesionalnih plesača te da mu ples bude zanimanje upišite ga u…
Sa koliko godina djeca mogu početi učiti ritmiku i ples?
Sa tri godine.
Sa koliko godina se počinje plesati klasični balet?
Počinje se plesati sa sedam godina starosti.
Koliko traje sat vježbanja?
Predškolska djeca vježbaju 45 minuta dva puta tjedno, svi ostali programi traju 60 minuta dva puta tjedno.
Da li se može smršaviti vježbajući ?
Može, uz smanjen unos hrane i disciplinirano vježbanje.
Da li se plesom ispravlja krivo držanje?
Ispravlja se, ali su nužne i korektivne vježbe.
Da li vaš studio negdje nastupa?
Najbolji plesači nastupaju na modnim revijama, zabavnim i dječjim televizijskim emisijama i javnim priredbama.
Tko su vaši voditelji?
Mnogi naši pedagozi su profesori tjelesne kulture i plesači profesionalnih kazališnih kuća.
Što je potrebno da bi se počelo učiti plesati?
Potrebna je prikladna odjeća: triko i papučice, te mnogo dobre volje i ljubavi prema plesu.
Kakav je plan i program Vašeg rada?
Plan je koncipiran po školskom sustavu rada, što znači da se stalno širi iz godine u godinu. Određene dobne skupine su raspoređene po stupnjevima znanja, tj. polaznik svake slijedeće školske godine prelazi u viši razred.
Kako izbjeći pogrešku pri upisu na ples?
Ukoliko ste razmišljali o mogućnosti da Vam dijete krene putem profesionalnih plesača, te da mu ples bude zanimanje, upišite ga u baletnu školu. No, ukoliko želite da mu ples bude izvor zadovoljstva i oblik rekreacije, onda ga upišite u plesni studio.
Baletnu školu će dijete pohađati svaki dan u trajanju 2-3 sata u suprotnom turnusu od osnovne ili srednje škole. To je zahtjevan i težak put za dijete. Krajnji je cilj postati profesionalni plesač. Očekuje se i od obitelji i od djeteta da sve svoje snage usmjeri na ples, te da, naravno vremenom, odustane od svih drugih obrazovanja, ne zato što su u suprotnosti sa plesom, već zato što je fizički neizvedivo. Zbog krivog izbora dijete, a i roditelji, često dolaze u konflikt sa baletnim pedagozima, jer dok ovaj očekuje od djeteta maksimalnu predanost, roditelj često razmišlja na način:”Ma što je gnjavi, njoj to ionako neće biti profesija…. ”
Nerijetko zbog takvih situacija djeca su puna frustracija i odustanu od plesa. Rijetki se nastave baviti plesom rekreativno. Vrlo se teško prilagode na novi oblik rada jer im se, naučenim na dril i veliku količinu opterećenja, rekreativni pristup čini gubljenjem vremena.
Dijete koje će pohađati naš program, verificiran od Ministarstva znanosti i športa, nastavu će imati dva puta tjedno po sat vremena. Program obuhvaća klasični balet, ritmiku, jazz dance, hip-hop i plesnu rekreaciju za odrasle.
Elementi, intenzitet i način izvođenja ovih plesnih tehnika prilagođeni su dobi i rekreativnim potrebama polaznika. Zadatak ovih vježbi je poboljšati koordinaciju, razviti osjećaj za ritam, podići mišićni tonus, te nadasve, zadovoljiti potrebu za kvalitetnim oblikom kretanja. Nastojimo biti ne samo obrazovna već i odgojna ustanova. To će dijete u našem programu dobiti informaciju o pravilnoj prehrani, ophođenju prema okolini te steći kulturu življenja. Djetetova pripadnost takvoj grupi je vrlo važan čimbenik u stvaranju socijalno osviještenog i samostalnog čovjeka. Pedagozi Plesnog studija Edite Cebalo su profesori Kineziologije. To je jedina ustanova visokoškolskog obrazovanja koja predavačima plesa daje pedagoško obrazovanje, a biti dobar pedagog ne znači dobro plesati, već znati putem metodičkih zakona prenijeti znanje. Obzirom da roditelji prilikom upisa djeteta u plesne centre ili baletne škole ne razlikuju ova dva bitno različita programa nužno je educiranje u tom pravcu s ciljem da ples koji može biti izvor zadovoljstva ne postane djetetu mučenje. Nadam se da će Vam ovaj napis pomoći pri odabiru ustanove u kojoj će Vaše dijete biti sretno, te da nećete pogriješiti pri odabiru.

Srdačno Vas pozdravljam,
Edita Cebalo, prof.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates